Motion Speeches

豬年談豬(刊載於2019年2月20日《東周刊》)

      豬年伊始,開筆大吉,祝願香港政通人和,市民安居樂業!

      每年大年初二,鄉議局及沙田鄉事委員會到沙田車公廟求簽。今年鄉議局主席劉業強議員為香港求得八十六號中籤,曰:「石田為業喜非常,畫餅將來未見香;怎曉田耕耘不得,那知餅食不充腸。」業強主席即場解簽,指出香港底子好、有優勢,但政府規劃和施政需市民支持,才有更好明天。傳媒朋友叫我回應兩句,我話今年外圍政治經濟形勢不利,求得中簽好合理噃。

       有網民眼利,話將四句簽文最尾一字合起嚟,乃「常得香腸」,寓意大家都有口福,好簽也!講起香腸,亦與豬分唔開,無論德國香腸、意大利莎樂美腸、中式臘腸 ..... 等等,都離唔開豬肉。香港人過年,豬肉亦係主打食材。過年前同漁護署長梁肇輝博士傾起,知道香港現時有四十三個豬場,其中十多個有養黑毛豬,多數係混養其他豬種嘅,有幾間就專門養黑毛豬。我就好鍾意本地黑毛豬,早前喺社交媒體介紹如何用脢頭豬肉嚟整「肥燶瘦叉燒」,仲話如果再加「燶邊流心太陽蛋」、白飯、靚豉油,就係包保小朋友「食到舐舐脷」嘅「黯然銷魂飯 」啦!我仲分享過點樣自製日式「本地黑毛豚丼」。過年前老婆趁北風起,買本地黑毛豬腩喺屋企「晒臘肉」,我將啲相放上網,估唔到好多朋友回應。香港成功引進培育咁好嘅黑毛豬,抵讚!

       謹祝讀者諸君,豬年「家肥屋潤,萬事如意,飲和食德,身體健康」!

立法會盧偉國議員 博士 工程師 (工程界)
Legislative Council Ir Dr Hon Lo Wai Kwok (Functional Constituency - Engineering)